Zelenszkij tehetetlen, küszöbön a kijevi lázadás

Ukrajna parlamenti válságba került, amely Volodimir Zelenszkij elnök hatáskörének csökkenéséhez vezethet – jelentette ki Ruslan Bortnik politológus, az Ukrajnai Politikai Intézet igazgatója, írta a ria.ru.

A Maryana Bezugla kizárásával kialakult helyzet az Ukrán Legfelsőbb Tanácsban megmutatta, hogy a parlamentben mélyén érlelődik a lázadás, és kezd kialakulni egy többség Zaluzsnij mellett – mondta a szakértő.

Bortnik szerint Zelenszkij erős személyes hatalma elsősorban a Nép szolgája elnöki frakciójának parlamenti dominanciáján alapult. A kormánytöbbségen belüli belső konfliktusok azonban új koalíció megalakulásához és a hatalom parlamenti újraelosztásához vezetnek majd – véli az elemző.

A parlamenti többség elvesztése Zelenszkijt „béna kacsává" teszi. Bortnik megjegyezte, hogy az elnöknek még a miniszterek kinevezéséhez is a Ukrán Legfelsőbb Tanács hozzájárulását kell majd kérnie.

„Ukrajna elnökére mindenesetre nehéz idők várnak" – figyelmeztetett a szakértő.

Január elején Vadim Ivcsenko ukrán parlamenti képviselő közölte, hogy a Rada nemzetbiztonsági bizottsága úgy döntött, hogy visszahívja Maryana Bezugla a helyettes vezetői tisztségéből. Később a parlament bejegyzett egy erre vonatkozó határozatot.

Pénteken David Braun, a Nép szolgája-frakció vezetője azt mondta, hogy parlamenti válság közeledik.

A politikus szerint pártjának tizenhét képviselője már lemondott mandátumáról. Nagyon nehéz lesz a parlamenti képviselőknek összegyűjteni a szükséges 226 fős határozatképességet – figyelmeztetett Braun.

Аналитические материалы УИП